Om du frågar någon som bor i Parmas provins som är den godaste lufttorkade skinkan kommer väldigt många säga Prosciutto di Parma DOP eller Culatello. Culatello är tillsammans med Prosciutto di Parma DOP en av världens mest kända lufttorkade helmuskelskinkor men det är nog inte många i norden som vet att det faktiskt finns olika Italienska torkade skinkor och vilken klassificering dessa har. Culatello di Zibello DOP är den mest kända men det finns även icke DOP Culatello. I folkmun kallas de Culaccia. Det skulle behövas några A4-sidor för att gå igenom allt.

Inte som en Prosciutto di Parma DOP

En Culatello/Culaccia görs på innerfilén; från hela skinkan fås 2 delar, den ena blir Culatellon och den andra fioccon. Bägge kan lufttorkas. Culatello lagras i minst ett år och har då fått den karaktäristiska smaken och utseendet. Smaken är oerhört komplex, här förnimmer du en nästan nötaktig smak med kombination av söma och sälta i ljuvlig harmoni.

Culatello kan användas till allt du använder prosciutto di Parma till men Culatello passar bra på ett gott bröd med smör till.

Facebook Twitter Email