Pesto Genovese DOP är den ursprungliga peston från ligurien. Pestare betyder mortla på Italienska. Från början gjordes pesto med en mortel och ett mortelblock av marmor från Carrara i norra Toscana. I det äkta receptet ska man mortla basilika från Genoa (måste växa där och vara av rätt sort), vitlök, kallpressad jungfruolivolja, Parmigiano Reggiano DOP, Pecorino fiore Sardo DOP, havssalt samt pinjenötter (kan ersättas med valnötter).

Pesto Genovese DOP kan göras i hemmet men tänk då på at använda ovanstående. Denna äkta pesto är ganska dyr så många ersätter med andra billigare ingredienser. Billigare alternativ är Pesto alla Genovese eller andra varianter. Pesto alla Genovese har ett visst skydd det med. Det är därför dessa är billigare. Du kan även köpa den äkta pesto, försök hitta en som inte är pastöriserad, du ser det på att färgen är ljusare och har du tur står det i innehållsförteckningen. Den är dyrare men väl värd sitt pris.

Pesto passar bra till många pastasorter men det finns några som traditionellt är gjorda för pesto.

Läs mer på; http://www.mangiareinliguria.it/consorziopestogenovese/pestogenovese.php

Buon apetito!

Facebook Twitter Email