Elisir di Parmigiano Reggiano – Parmesanostcremé

Parmesanostkräm är gjord på äkta Parmigiano Reggiano och är ett mångsidigt tillbehör. Den passar utmärkt till det mesta. Oslagbar på surdegsbröd! Tag gärna ut lite ur burken och låt rumstemperera så är den lättare att arbeta med.

Här är några exempel på användningsområden:  

I väntan på maten eller till förrätt (antipasto)

Snittar

1. Gör snittar av formbröd (ca 4×4 cm). Bred på parmesancremen samt gör 3-4 olika sorters snittar (garnera ex. räkor, skinka, tomat, paprika, andra grönsaker etc). Alternativt gör du detta som en ”finger-food” rätt.

2. Ett annat alternativ är att breda på krämen på tunnbröd, rulla ihop, skär cm-bredda bitar och gratinera i ugn (ca 200 gr) tills det börjar bubbla. Tag ut och servera, ev. med något till. Bra är att ringla över extra olivolja då det annars kan bli för torrt.

3. Skär gott baugettbröd i cm-tjocka skivor där 2-3 skivor per person är lagom.  Lägg på ugnsplåt och ställ in i förvärmd ugn ca 200 gr. Tag ut och bred på rumstempererad creme på brödet. servera som de är eller toppa med hackad lök, skuren skinka, grönsaker, räkor etc.

Dipp

Ha en skål med olivolja med salt i och en skål med parmesanostkrämen (ca 3-4 msk). Skär upp färska grönsaker (tex selleri, morötter, gurka) i decimeterlånga stavar. Grönsakerna dippas i skålarna.

Antipasto

Passar bra till Italiensk antipasto eller till andra förrätter där lagrad ost kan ingå. Passar bra till fisk och skaldjur. Rosta skivor av baguettebröd. Bred på krämen på det varma brödet och servera. Är även god på ciabattabröd eller annat bröd som tilltugg eller mellanmål.

Secondo – andra rätten

Till pasta

Tillsätt cremen till nykokt pasta. Tillsätt ditt favorittillbehör såsom räkor, parmaskinka eller annan skinka eller varför inte servera nystekt Salsicciakorv från Italien till? Passar självklart även till makaroner

Till Risotto

Tillsätt cremen istället för riven parmesanost. Utgå från ett standardrecept och använd motsvarande vikt i creme som i riven form. Till 500 gram ris är det lagom med ca 60 gram creme. Du kan dra ner eller ta bort smöret som normalt ingår i receptet då cremen har fett i form av olja.

 

Till Huvudrätt

Stekt kycklingbröst

Till 4 personer. Stek 4 stycken kycklingfileer ca 3 minuter. Tag av dem från värmen, salta och peppra något samt bred över Parmesancremen jämnt över kycklingfileerna. Fortsätt steka fileerna under lock på svag värme tills de är genomstekta. Servera pasta med sås och grönsaker till.

Lax med parmesankräm

Ugnsstek laxbitar. De sista 2 minutrarna i ugnen läggs ett lager med parmesancreme ovanpå laxen. Servera med pasta eller potatis samt grönsaker till. Dekorera laxen med en persiljekvist om du har.

Till kött/grillade anrättningar

Parmesancremen är ett perfekt tillbehör till det grillade köttet (eller fisken, kycklingen eller de grillade grönsakerna!

Tillbehör till fisk & fågel

Passar bra till allehanda fisk och skaldjur samt fågel.

Till kokta eller stekta grönsaker

Lägg en klick på eller bredvid de varma grönsakerna

I soppan

Tillsätt en klick till den färdiga soppan t.ex. minestronesoppa. En enkel men mycket god variant är att koka upp buljong, koka risoni eller annan så kallad buljongpasta i den. Tillsätt cremen direkt i tallriken.

Till köttfärssås/andra såser/fond

Passar bra som smakförstärkare till vardagens köttfärssås eller andra såser. Blanda i ett par matskedar till köttfärssåsen så nås nya höjder i köket! Passar bra till många andra såser med – de flesta pastasåser får en extra kick. Kan användas som matlagningsfond med.

Efterrätt

På ostbrickan

Lägg upp cremen i en liten skål. Den är god som den är eller kan bres på valfritt kex såsom dinkelkex, smörgåsrån – gärna utan smak då cremen ger mycket smak. Går alldeles utmärkt även till Gattimondos Pane Carasau eller Tuscole kex som finns i 4 olika smaker. God som den är men prova gärna med att droppa på aceto balsamico tradizionale från Modena.

Som mellanmål

Gott är bara att rosta bröd och bre på cremen samt lägga på valfritt tillbehör såsom grönsaker eller skinka. perfekt är en bit gott surdegsbröd som värmts lite, bred på creme och toppa med extra olivolja!

Facebook Twitter Email