Här presenteras ett förslag på nyårssupe. Gott slut och Gott Nytt År!

 

Välkomstskål med Crostinis med Bruschettaröra & Parmesancreme

Köp ett gott bröd, gärna surdegsbröd/levain som du skär i lagom stora bitar, varför inte ett baugettbröd gjort på surdeg/levain. Varva med att bre på Parmesancreme och tomatbruschetta med hälften av varje. Parmesancremen kan du köpa färdig (Gattimondos), likaså tomatbruschettan (Gattimondos). Riv annars parmesanost som du blandar med olivolja och tomatbruschettan letar du lämpligen upp ett lämpligt recept. Toppa gärna med lite smakrik men mild extravergineolivolja. Lägg upp snyggt på ett fat och servera en god valkomstdryck till (cider, halvtorrt vin t.ex.)

 

Förrätt: Pasta Gremolata med Culatello och Vacche Rosse parmesan

En lättlagad klassiker som passar till både fest och vardag. En större pastasort passar allra bäst – rigatoni, penne, calamarata osv. En gremolata består av hackad persilja, rivet citronskal (zest) och finhackad vitlök samt olivolja och passar väldigt bra till den lite sötare Culatello-skinkan (gärna Gattimondos).

Ingridienser för 4-6 peroner

1.5 hg Culatello eller äkta parmaskinka DOP (gärna Gattimondos)
400-500 g pasta
1.5 dl hemgjord Gremolata
Två nävar skrapad Vacche Rosse 24-30 månander från Gattimondo (osten blir lite krämigare då)
1 dl grädde

Gremolata: Finhackad persilja, 2 finhackade vitlöksklyftor, rivet skal av 1 – 2 citroner beroende på smak. Blanda med inte så lite olivolja.

Gör så här: Gör Gremolatan i förväg, den blir bara bättre om den får stå och dra lite. Koka pastan enligt paket och förbered Culatellon som bör vara rumstempererad. När pastan är någon minut från klar så häller du bort vattnet (spara lite). Häll tillbaka pastan i kastrullen och tillsätt gremolatan och rör om. Vill du ha en lite krämigare variant tillsätter du grädde som du låter gå med i kastrullen tillsammans med lite pastavatten (plattan bör vara på medelvärme).

Portionera pastan på tallrikarna och varva med skinka. Strössla över Vacche Rosse och eventuellt lite mer gremolata om det finns något kvar. Salt kan också behövas.

PS har du inte Vacche Rosse parmesan kan du ta annan sort men lagringstiden bör vara 24 -30 mån

 

Huvudrätt: Italiensk lax (Ett något modifierat recept från: Allt om mat/alltommat.se)

Allt på ett fat i ugnen är praktiskt och blir extra gott när smakerna
”gifter sig”.

Ingridienser för 4-6 pers:

500 gr laxfilé

8 st potatisar (ca 600 g)

Soltorkade tomater i olivolja alternativt 1 flaska körsbärstomater i olivolja

1-2 tsk salt

Lite nymald svartpeppar

1 vitlöksklyfta

1 dl grovriven parmesanost av bra kvalitet (gärna Gattimondos)

100 gr Rucolasallad

Tillagning

1. Sätt ugnen på 225°. Skölj och skär potatisen i bitar. Lägg den på ett stort ugnssäkert fat. Häll över 2 msk extravergine olivolja och blanda runt. Stek mitt i ugnen ca 20 min.
2. Skär laxen i stora kuber. Ta ut potatis och lägg laxen på samma fat. Krydda med salt och peppar. Stek ytterligare ca 10 min.
3. Grovhacka tomaterna alternativt använd en färdig körsbärstomatsås och blanda dem med 1 msk olivolja olja och pressad/hackad vitlök.
4. Häll tomatoljan över lax och potatis. Blanda i parmesanosten och lite av rucolasalladen. Servera resten till.

 

Osttallrik

Urval av ostar, parmesancreme, ostkex samt marmelad, frukt, lagrad balsamvinäger & honung. Kombinera gärna ett flertal ostar som är både mildare, krämiga, mellanlagrade samt lite mer långlagrade så har man för alla sorters smaker och för olika människors smaklökar – alla ska trivas och hitta något gott. Passande frukt är päron, fikon och liknande. Gattimondo har ett stort urval av passande ostar, parmesancreme, marmelader, honung och lagrad balsamvinäger som passar till.

 

Efterrätt: Panna Cotta toppad med valfri marmelad (jordgubb/fikon/lingon)

Ingridienser (4-6 pers):

5 dl grädde

0,5 dl strösocker

3 st gelatinblad

1 st vaniljstång

Marmelad efter tycke för att toppa med (gärna Gattimondos)

 

Gör så här:

Lägg gelatinbladen i blöt. Skär ett snitt i vaniljstången och skrapa ur fröna med en sked. Lägg fröna och vaniljstången i en kastrull. Om du använder vaniljsocker istället så lägger du bara det i kastrullen. Häll på vispgrädde och tillsätt sockret. Låt koka upp. Rör om och låt puttra 2-5 minuter (för att få ut mer smak ur vaniljstången).. Fiska upp vaniljstången. Ta av kastrullen från plattan, viktigt! (Det får inte koka när du lägger i gelatinbladen för då skär det sig.)  Krama ur gelatinbladen. Lägg i gelatinbladen i den varma gräddblandningen och vispa ner så att de löser sig.

Häll upp i portionsglas och ställ in i kylen minst 2 timmar så att det stelnar. Gärna över natt.

Tag en valfri marmelad och toppa, det räcker med lite grann

Facebook Twitter Email