Lite historik och fakta om regionerna Emilia Romagna & Toscana

Emilia Romagna

Emilia-Romagna är en region vid Adriatiska havet i norra Italien. Regionen är tätbefolkad och en av Italiens rikaste. Emilia-Romagnas kök är ett av Italiens mest karakteristiska. Ytan omfattar 22 123 km² och antalet invånare är omkring 4 miljoner. Regionens huvudstad är Bologna och andra viktiga städer är Parma, Piacenza, Reggio nell’Emilia, Modena, Rimini, Ferrara, Forlì, Cesena och Ravenna.

Jordbruk är viktigt för ekonomin och de viktigaste grödorna är spannmål, potatis, majs, tomater och lök, såväl som frukt och vindruvor för vinproduktionen. Ett av de mest kända vinerna från Emilia-Romagna är Lambrusco. Regionens industri är omfattande, speciellt livsmedelsindustrin. Längs kusten finns många turistorter.

Emilia är uppkallat efter Via Emilia, en stor romersk väg, som konsuln M. Aemilius Lepidus lät anlägga 177 f. Kr. och som gick från Placentia (Piacenza) till Ariminum (Rimini).

Romagna var huvudbeståndsdelen av det bysantinska exarkatet, senare nordöstligaste delen av Kyrkostaten. Efter 1860 förenades Romagna med kungariket Italien.

Toscana

Toscana, eller Toskana, är en region i mellersta Italien, som gränsar mot regionen Lazio i syd, Umbrien och Marche i öst, Emilia-Romagna och Ligurien i norr och utgör kust mot Tyrrenska havet.

Toscana räknas av många till ett av de vackraste landskapen i Italien. Det toscanska köket är känt över hela världen, liksom regionens fina viner från distrikten Chianti, Morellino di Scansano och Brunello di Montalcino. Ett jämförelsevis stort antal av Italiens renässanskonstnärer och författare härstammar härifrån, varför Toscana kan sägas vara ett centrum för den europeiska kulturutvecklingen under renässansen.

Större städer är Florens, Pisa, Livorno, Grosseto, Volterra och Cortona.

Toscanas historia är väldigt rik och finns beskriven på en massa ställen. De första källorna härstammar ända från de forntida etruskerna, medeltiden och sentiden inrymmer en rik historia full av konst, kultur, mat och mycket annat.

Traditionellt är Toscana ett jordbrukslandskap, särskilt i den bördiga, tättbefolkade Arno-dalen, där jorden lämnar rik avkastning av spannmål och frukt av alla de slag. Höglandet är vattenfattigt, glesare befolkat och mindre uppodlad. Berömda är emellertid Chiantibergen i nordöst för sitt vin och de ”toskanska malmbergen” i väst för sina mineraltillgångar: koppar, bly, silver och tenn. På Elba bryts utmärkt järnmalm. Viktiga exportartiklar är marmor (från Carrara, Massa och Serravezza), flera andra stenarter samt borax från Monte Cerboli. Numera arbetar bara ca 20% av befolkningen inom jordbruksnäringen.