pasta-culatello2

En lättlagad klassiker som passar till både fest och vardag. En större pastasort passar allra bäst – rigatoni, penne osv. En gremolata består av hackad persilja, rivet citronskal (zest) och finhackad vitlök samt olivolja och passar väldigt bra till den lite sötare Culatello-skinkan (gärna Gattimondos).

Per quattro persone (4 pers)

1.5 hg Culatello eller parmaskinka (gärna Gattimondos)
400-500 g pasta
1.5 dl hemgjord Gremolata
Två nävar skrapad Vacche Rosse 24-30 månander från Gattimondo (osten blir lite krämigare då)
1 dl grädde (valfritt)

Gremolata: Finhackad persilja, 2 finhackade vitlöksklyftor, rivet skal av 1 – 2 citroner beroende på smak. Blanda med inte så lite olivolja.

Gör så här: Gör Gremolatan i förväg, den blir bara bättre om den får stå och dra lite. Koka pastan enligt paket och förbered Culatellon som bör vara rumstempererad. När pastan är någon minut från klar så häller du bort vattnet (spara lite). Häll tillbaka pastan i kastrullen och tillsätt gremolatan och rör om. Vill du ha en lite krämigare variant tillsätter du grädde som du låter gå med i kastrullen tillsammans med lite pastavatten (plattan bör vara på medelvärme).

Portionera pastan på tallrikarna och varva med skinka. Strössla över Vacche Rosse och eventuellt lite mer gremolata om det finns något kvar. Salt kan också behövas.

PS har du inte Vacche Rosse parmesan kan du ta annan sort men lagringstiden bör vara 24 -30 mån

 

Facebook Twitter Email